By biurowa kuchnia dobrze spełniała swoje funkcje, nie wystarczy do wolnego pomieszczenia wstawić stół i lodówkę. Urządzając ją, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów, takich jak: liczba pracowników, wielkość pomieszczenia, a także jego usytuowanie – czy jest zamknięte, czy też otwarte na inną przestrzeń, np. zajmuje część korytarza. Monika Saniternik, architekt wnętrz Pracowni Projektowej ARCH-ELLE radzi, by aranżację biurowej kuchni rozpocząć od analizy potrzeb i życzeń pracowników. Dobrym rozwiązaniem może okazać się na przykład przeprowadzenie ankiety, w której pracownicy wypowiedzą się, czy w firmie wolą spożywać obiady przynoszone z domów (wówczas warto pomyśleć o większej lodówce), czy chętniej korzystają z usług firm cateringowych lub kantyn znajdujących się na terenie biurowca.
Funkcjonalność i estetyka
W każdej kuchni, niezależnie od wielkości, ważna jest odpowiednia organizacja pracy, a także podział pomieszczenia na strefy: zmywania, przygotowywania oraz spożywania posiłków. Istotną rolę odgrywa łatwy dostęp do zabudowy – szczególnie w przypadku dużej liczby osób korzystających z kuchni w jednym czasie, a także wysoka jakość wykonania mebli.
W kuchniach biurowych dominują szafki, pełniące funkcję magazynującą. Niezbędne wyposażenie stanowią również szafki do zabudowy sprzętu (lodówki czy kuchenki mikrofalowej) oraz front zakrywający zmywarkę. Przy wyborze szafek najlepiej wybrać fronty gładkie, w wersji lakierowanej, które nie tylko odznaczają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, ale też pomagają utrzymać czystość – doradza Mariusz Serafin, Dyrektor ds. Marketingu i Aranżacji Black Red White. Decydując się na zakup szafek kuchennych, należy także pamiętać, że z uwagi na częste użytkowanie, powinny one być wyposażone w nowoczesne i trwałe mechanizmy ułatwiające otwieranie, a także w wytrzymałe systemy okuć.
Istotnym elementem każdej kuchni jest blat. Dobrze by było, gdyby był on podzielony na część roboczą, służącą do przygotowywania posiłków, jak również strefę użytkową, w której znajdą się najczęściej wykorzystywane w biurze sprzęty, takie jak: ekspres do kawy, kuchenka mikrofalowa oraz czajnik elektryczny. Praktycznym rozwiązaniem mogą być także szafki żaluzjowe (wersja ze szklanymi szczeblami pełni wówczas rolę witryny). Mimo że stoją na blacie, pozostawiają połowę jego głębokości w pełni funkcjonalną – wyjaśnia Mariusz Serafin.
Firmowa kuchnia to miejsce nieformalne, chwila relaksu na "small talk" z kawą lub herbatą. Efektywnemu spędzaniu krótkiego czasu sprzyja także różnorodność. Obok stołu z krzesłami możemy ustawić kanapę, nietypowe pufy, wygodne fotele czy hokery ze stolikami barowymi. Nie można też zapomnieć o dodatkach – stylowych kubkach, ręcznikach i dekoracjach naściennych. Ważne jednak, by charakterem były one dopasowane do pozostałych części biura.
Kuchnia w wersji mini
Mini-kuchnia powinna być przede wszystkim praktyczna. Dobrym rozwiązaniem są meble i sprzęty spełniające jednocześnie wiele zadań, stąd w przypadku małych powierzchni, szczególnie zaleca się wykonanie mebli na zamówienie, umożliwiających optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Elastyczne rozwiązania i możliwość błyskawicznej re-aranżacji to jest to, czym należy się kierować projektując małą, biurową kuchnię – podpowiada właścicielka pracowni ARCH-ELLE.
Coraz częściej kuchnia w firmie to nie tylko miejsce przeznaczone do szybkiego spożycia posiłku, ale także pomieszczenie, w którym pracownicy mogą na chwilę odetchnąć od codziennych obowiązków, a dzięki temu powrócić do pracy z jeszcze większym zapasem energii. Warto więc przyłożyć szczególną wagę do aranżacji tego miejsca. Koszt zapewnienia pracownikom takiej przestrzeni powinien być postrzegany nie jako wydatek, lecz jako inwestycja, której wysokość uzależniona jest od zastosowanych rozwiązań. Ponadto, warto wziąć pod uwagę, że kuchnia zaprojektowana zgodnie z charakterem branży, stanowi także wzmocnienie wizerunku pracodawcy i prowadzonego przez niego przedsiębiorstwa – uważa Monika Saniternik.