Fast nie znaczy zdrowo
Rytm pracy, ciągły stres i pozostawanie w niekończącym się biegu często wymagają spożywania posiłków w szybkim tempie. Nie bez powodu większość niskowartościowego jedzenia przyjęło nazwę fast food. Dostępne niemal od ręki kebaby, hamburgery czy zupki instant są jedynie chwilowymi zapychaczami ludzkiego żołądka. Tego rodzaju posiłki nie tylko nie dostarczają wartościowych mikroelementów, ale również negatywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Potwierdzają to badania australijskich naukowców przeprowadzone pod koniec minionego roku, w których dowiedziono, że jedzenie typu fast food ma istotny wpływ na pamięć krótkotrwałą człowieka. Według uczonych, tylko pięć dni spożywania tego typu posiłków wystarczy, aby mieć poważne problemy z koncentracją i zapamiętywaniem. Częste wizyty w barach szybkiej obsługi mogą skutkować stanem zapalnym w hipokampie (części mózgu odpowiedzialnej za rozpoznawanie osób i przedmiotów czy kojarzenia faktów), a także częstszym odczuwaniem głodu niż w przypadku spożywania pełnowartościowych posiłków. Dodając do tego niezdrowe tłuszcze i węglowodany zawarte w jedzeniu tego rodzaju, można śmiało stwierdzić, że fast food to łatwa droga do otyłości i problemów z pamięcią.
Nie tylko niskowartościowe jedzenie przekreśla starania o zachowanie zdrowia i atrakcyjnej sylwetki. Problemem jest również sposób spożywania posiłków. Szybkie jedzenie sprzyja chorobom układu pokarmowego, niestrawności i nadwadze – przestrzega Małgorzata Filipowicz, coach, betteryou.com.pl. Zdrowe jedzenie to jedzenie powolne, z dokładnym gryzieniem. Przerwa na posiłek nie jest więc stratą cennego czasu pracy, ale inwestycją w zdrowie oraz efektywność fizyczną i intelektualną pracownika. Należy wygospodarować czas na drugie śniadanie oraz obiad (lunch), aby pracownik mógł je zjeść powoli i w spokoju – podkreśla.
Jakość i regularność
Korzystny wpływ zdrowego żywienia na organizm człowieka wynika zarówno z właściwego doboru substancji odżywczych, jak również z regularnego spożywania posiłków. Nagminnym błędem osób aktywnych zawodowo jest pomijanie śniadania, które stanowi podstawowy posiłek w ciągu dnia. Chcąc zapewnić sobie odpowiednią energię do pracy, należy zjeść pełnowartościowe śniadanie w przeciągu dwóch godzin od obudzenia. Jeśli na taki posiłek nie ma czasu w domu, można spróbować spożyć go w drodze do pracy (w przypadku podróży pociągiem czy autobusem miejskim) bądź w samej pracy. Solidne śniadanie stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania w ciągu całego dnia.
Należy przy tym pamiętać o systematyczności spożywania poszczególnych posiłków. Zdrowiej jest spożywać mniejsze posiłki, ale częściej – radzi Małgorzata Filipowicz. Spożywanie trzech posiłków dziennie może sprzyjać nadwadze, a także odwodnieniu i wyjałowieniu organizmu z potrzebnych substancji. Najlepiej jest jeść od 4 do 5 mniejszych posiłków dziennie.
Przygotowując jedzenie do pracy, należy zwrócić uwagę również na jakość potrawy. Jak rozpoznać, że przygotowana do pracy sałatka jest posiłkiem wartościowym?
Pełnowartościowy posiłek to taki, który dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych oraz składników budulcowych i energetycznych. Dobrze skomponowany posiłek dostarcza zarówno energii do pracy, jak i substancji, które stale odbudowują nasz organizm oraz wpływają pozytywnie na pracę naszego mózgu – wyjaśnia Małgorzata Filipowicz.
Wartościowych mikroelementów dostarczanych w posiłkach nie sposób zastąpić farmakologicznymi suplementami diety. Dlatego warto zapoznać się z grupą produktów posiadających wartości odżywcze dla organizmu.
Mikroelementy pozytywnie wpływające na organizm człowieka
|
|
---|---|
Witamina/mikroelement |
Produkty, w których występuje |
Witamina B |
drożdże piwowarskie, otręby, płatki owsiane, pieczywo razowe, wyroby mleczne, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, mięso, jaja, orzechy |
Witamina C |
owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, truskawki i porzeczki, warzywa kapustne, pomidory |
Bor |
brokuły, brzoskwinie, orzechy i suszone ziarna, winogrona, gruszki, jabłka i marchewka |
Cynk |
ryby, rośliny strączkowe i pełne ziarna |
Selen |
morskie ryby, otręby i produkty zbożowe |
Żelazo |
zielone warzywa, wątroba, mięso i ryby |
Tłuszcze nienasycone |
wysokogatunkowe margaryny i oleje roślinne, ryby |
Substancje negatywnie wpływające na organizm człowieka
|
|
Produkt/substancja | Wpływ |
Kawa, herbata |
Niszczenie wit. B i C w organizmie |
Nasycone kwasy tłuszczowe |
Zwiększenie poziomu cholesterolu i tkanki tłuszczowej w organizmie |
Powyższa tabela prezentuje jedynie część produktów, które warto uwzględnić w diecie.
Doskonałym źródłem flawanoli, które odpowiadają za naszą sprawność intelektualną, jest gorzka czekolada – dodaje Małgorzata Filipowicz. Ostatnią substancją, która pomaga w regeneracji mózgu, rozwoju nowych połączeń mózgowych i procesie myślenia jest białko. Białko pełnowartościowe znajdziemy w mięsie, produktach mlecznych i rybach, a niepełnowartościowe, ale również zdrowe i potrzebne w nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistym pieczywie.
- 1
- 2